Karácsony Beával és finom mézeskalács torta recept
Itt a "Karácsony Biano bloggerekkel" sorozatunk első része. Néhány kíváncsi kérdést tettünk fel Beának karácsonyról. Bea szeret enni, főzni, és fotózni, és a @szotyi_creations profilon találhatjátok Instán. Isteni mézeskalács torta receptet találtok a cikkben!
Készíts magadnak egy csésze illatos kávét, ahogy te szereted, talán valami finomsággal, és helyezd magad kényelembe ezzel a cikkel. Karácsonyról kérdeztük gasztroblogger Romics Beát, akit az Insta profilján, vagy a Szotyi Creations blogján találjátok meg.
Bea szereti az ételt, főzést, és fotózást, és az oldalán könnyen elkészíthető recepteket készít hagyományos alapanyagokból, amelyeket ötletesen mutat be profilján.
Bea, hogyan szoktad a karácsonyt ünnepelni? Vannak szokások, amelyeket minden karácsonykor betartasz?
A karácsony a legkedvesebb ünnepem, vagyis ez nem is így pontos, hanem az a legkedvesebb időszakom az évből, amikor karácsonyra készülődünk. Persze ezt nem úgy kell elképzelni, hogy októberben már teljes karácsonyi dekorban áll a ház, hanem ahogy rövidülnek a nappalok, mi is egyre szívesebben ülünk le egy-egy karácsonyi film elé, vagy igen, októberben már simán sütünk itthon mézeskalácsot.Minden évben a lányommal választunk egy új karácsonyfadíszt, illetve nálunk az a hagyomány, hogy nem görcsölünk rá a karácsonyi készülődésre. Nem sütök és főzök 15 félét, és ha valami elmarad, akkor az pont úgy volt jó.
Szenteste inkább együtt vagyunk, játszunk, közösen fát díszítünk.
Mit szoktál karácsonyi vacsorára készíteni?
Évek óta Wellington bélszín a vacsora, aminek praktikus okai is vannak: előző nap elő tudom készíteni, és másnap össze-vissza 1 órát töltök a konyhában a vacsora elkészítésével.
Mi a legkedvesebb emléked karácsonyra gyerekkorodból?
Édesanyám sokáig őrizte nekünk a karácsonyi varázslatot, az összes gyerekkori karácsonyomra szeretettel emlékszem vissza. De azért a bő 3 méteres fa, amit egyszer anyu odavarázsolt, az elég emlékezetes volt.
Mikor szoktál elkezdeni karácsonyra készülni, inkább korábban, vagy mindig az utolsó pillanatra? (dekorálás, ajándék vásárlás stb.)
Inkább korábban, az ajándékok közül már van, ami nyáron elkészül az alapanyagok miatt, de azért a dekorálással igyekszem megvárni advent első hétvégéjét.
Gyors kvíz - válassz egyet
Mű / igazi karácsonyfa
Fehér / színes karácsonyi fények
Karácsonyi filmek / karácsonyi zene - Mindkettő, minden mennyiségben!
Gyertyák / fényfüzérek
Forralt bor / puncs
Bejgli / mézeskalács
Karácsonyfa díszítés / ajándék csomagolás
Kézzel készített ajándék / ajándék boltból - Vásárolt ajándékot évek óta csak a gyerkőcök kapnak a családban, én valamilyen ehető ajándékkal szoktam meglepni a számomra kedveseket
És most jöjjön a speciális karácsonyi recept Beától... mézeskalács torta!
Mézeskalács torta
Hozzávalók 18cm-es tortaformához
A piskótához:
- 35 dkg liszt
- 20 dkg cukor
- 3 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
- 1 evőkanál sütőpor
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- Csipet só
- 3 tojás
- 2 evőkanál méz
- 20 dkg vaj
- 2 dl tej
- 1 rúd vanília magja
- 1 narancs héja
A krémhez:
- 400g mascarpone
- 200ml habtejszín
- 100ml növényi tejszín
- 150g cukor
- 2 púpos teáskanál fahéj
- 1 csomag zselatin fix
Elkészítés:
A szoba-hőmérsékletű vajat és a cukrot, verd habosra robotgéppel. Egyenként add hozzá a tojásokat is, majd a tejet, a mézet, a vaníliát, és a reszelt narancshéjat. A lisztet szitáld tálba, keverd hozzá a sütőport, a szódabikarbónát, a mézeskalács fűszerkeveréket és a sót. Vegyítsd el a tejes keverékkel, és keverd csomómentesre. A tésztát öntsd sütőpapírral bélelt tortaformába, húzd ki a forma szélére, és kicsit csapkodd a pulthoz, hogy a bubik kijöjjenek, és minél kevésbe repedjen meg a teteje. 180 fokos sütőben, légkeveréses fokozaton 45-50 perc alatt süsd készre. Tűpróbával ellenőrizd, végül rácson hagyd kihűlni.
Ha a hagyományos csatos tortaformát használod, akkor így béleld ki a formát, hogy külön az alját, és külön körbe. Az oldalát kibélelő papírt hagyd kb 3-4cm-el magasabbra, mint a forma, mert sülés közben a tészta feljebb emelkedik majd. A papír szépen megtartja majd az oldalát.
A krémhez verd fel a kétféle hideg tejszínt, közben add hozzá a zselatin fixet, és tedd félre. A szoba-hőmérsékletű mascarponét habosítsd ki, add hozzá a porcukrot, és a fahéjat, végül óvatosan - fokozatosan - forgasd bele a tejszínhabot.
A kihűlt piskóta tetejét igazítsd egyenesre, és keresztben vágd három egyforma részre. Töltsd meg a krémmel, végül kívülről is borítsd be vele a tortát. A tetejét díszítsd mézeskaláccsal, rozmaring ággal, vagy akár a kinyomott habbal.